Landbouw in zandlandschappen

Reconstructiegebieden

Picture
Bron: www.lnv.nl


In Noord-Brabant zijn verschillende voorbeelden van gebieden die worden gereconstrueerd (zie kaart Reconstructiegebieden). Eén van die voorbeelden is de gemeente Gemert-Bakel. Deze gemeente valt binnen het reconstructiegebied De Peel. Dit is een gemeente met veel varkenshouderijen. Het landschap is door deze intensieve landbouw erg veranderd. De schaalvergroting in de landbouw heeft geleid tot ruilverkaveling rond 1970. Toen zijn veel elzensingels verdwenen en verdween en de beslotenheid van het landschap. Het gebied verloor zijn herkenbaarheid. Nu heeft het gebied een open, grootschalig karakter.

Er is een reconstructieplan gemaakt om de verschillende functies een plaats te geven in het landschap. Een aantal intensieve veehouderijen zijn verplaatst of gestopt. Er zijn regels opgesteld over waar deze bedrijven mogen staan, zonder dat ze overlast geven voor bijvoorbeeld omwonenden. Het oorspronkelijke karakter van het gebied is weer terug gekomen. Hieronder staat een greep van wat er gebeurd is.

·         Historische zandwegen en paden zijn hersteld.

·         Oorspronkelijke begroeiing is hersteld.

·         De Peelrandbreuk (breukzone in de aardkorst waarlangs al miljoenen jaren verschuivingen plaatsvinden) was vroeger een duidelijke rand in het landschap. Deze was niet meer zichtbaar, maar dit reliëf is weer hersteld: het lagere deel is afgegraven en het hogere deel is opgehoogd en beplant

·         Aanleg houtwallen en struwelen (struikgewas).

·         Beken een meer natuurlijk karakter geven.

·         Aanleg van een historische wandeling.

·         Herstellen van de ‘plaatste’ in het dorp Geneneind. Een ‘plaatse’ is een Brabants woord voor brink.

De gemeente heeft een folder uitgegeven over alle plannen: reconstructienieuws Gemert-Bakel