Landbouw in zandlandschappen

Biologische landbouw

Biologische landbouw is landbouw in samenwerking met de natuur. In de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen, maar alleen van natuurlijke middelen. Biologische landbouw is landbouw met respect voor mens, dier en natuur. Dieren krijgen voldoende frisse lucht, daglicht, stro en ruimte. Ziektes en plagen in de planten worden biologisch bestreden: insectenplagen en plantenziekten kunnen vaak worden voorkomen door akkers elk seizoen met andere gewassen te beplanten. Door deze 'vruchtwisseling' krijgen insecten niet de kans om zich tot een plaag te ontwikkelen. En mocht dat wel gebeuren, dan worden hun natuurlijke vijanden ingezet. Bijvoorbeeld lieveheersbeestjes die helpen luizen te bestrijden. Of beschutte plaatsen voor vogels die op muizenjacht kunnen.

De biologische veehouder gebruikt alleen antibiotica en andere medicamenten als het echt niet anders kan. Door goede voeding, voldoende bewegingsruimte en frisse lucht hebben dieren meer weerstand.

Belangrijke kenmerken van de biologische landbouw zijn:

·         Landbouw via de natuurlijke kringloop: vee produceert mest, de mest zorgt voor voedingstoffen voor de gewassen, dat betekent voedsel voor mensen en voer voor het vee. Het vee produceert weer mest en dan begint de kringloop weer opnieuw.

·         Gentechvrije landbouw, in de biologische landbouw is genetische manipulatie niet toegestaan. Bij gentechnologie worden nieuwe eigenschappen kunstmatig "ingebouwd" in planten en dieren. Daarvoor wordt het erfelijk materiaal veranderd op een manier die van nature niet mogelijk is.

De biologische landbouwnormen zijn gebaseerd op het behoud van milieu, natuur en landschap en het welzijn van dieren, deze normen gelden in de hele Europese Unie.

Biologische producten worden in Nederland streng gecontroleerd door Skal, door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle-organisatie. Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk.

Bronnen: www.biologischelandbouw.org en www.jeproeftdeaandacht.nl

 

In de onderstaande kaart is te zien dat het aantal biologische bedrijven in Drenthe stagneert, maar dat de oppervlakte aan biologische landbouw toeneemt. Op de website van compendium voor de leefomgeving is meer informatie te vinden over het aantal en spreiding van biologische landbouwbedrijven, evenals het type bedrijven (17 % van de biologische bedrijven zijn gemengde bedrijven).

Picture